Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

31 Aralık 2010 Cuma

Shinjiku Eki (tren istasyonu)


Burası Shinjiku Tokyo' nun en işlek merkezlerinden, gece hayatının olduğu, restoran, kafe barların merkezlerinin, alış veriş merkezlerinin göbeği. Aynı zamanda ticaretinde merkezi. Pazar akşamı saat 1700 civarı ama bir insan selidir gidiyor. Soldaki renkli bina tren istasyonu.

18 Aralık 2010 Cumartesi

Japonya' da Postane...


Tokyo Üniversitesi, Hongo kampüsünün yanındaki hongo caddesi üzerindeki Postahane. Japonya' da, dünyada bir ilk, postahane özellleşmiştir. Telekomdan bahsetmiyorum, yada bankadan bahsetmiyorum, bizzat posta servisi özellişmiştir. Yanlış hatırlamıyorsam yinede %51' i devletin.

Kesinlikle, Türkiye' de Ptt' de çalışan bütün çalışanları buraya gönderip staj yaptırmak lazım. Hizmet nasıl verilir, güleryüz nedemektir, ben burda gördüm, tabi bankalarda aynı şekilde kaliteli hizmet sunmakta.

Birde sistemi, yabancılar için daha fazla İngilizfe sunsalar daha iyi olacak. Neyse eleştirmeyeyim, daha çok fırın ekmek yememiz lazım..

15 Aralık 2010 Çarşamba

University of Tokyo

University of Tokyo. İlginçtir, gördüğüm kadarı ile sadece Tokyo Üniversitesi' nin ismi Amerika üniversiterininki gibi yazılmış. Yani mesela Tohoku, Kyoto, Osaka gibi üniversitelerin ismi Türkiye' deki gibi önce isim sonra ''üniversite'' ibaresi gelir. Tohoku University, Osaka University yada Kyoto University, Sakarya University, Ege University gibi...

Dediğim gibi Tokyo Üniversite' si farklı, University of Pittsburg gibi Amerikan üniversitilerine benziyor.

Yandaki resim üniversitenin en büyük kapısı. Girişten hemen sonra uzunca bir yol, sapsarı renkli ağaçların yaprakları, caddeyi boydan boya kaplamış. Temizlemiyorlarda, öylece insanı alıp götüren bir manzara...

Sonbahar görüntüsü böyle de, acaba baharda nasıl olacak merak ediyorum.

9 Aralık 2010 Perşembe

Tokyo Üniversitesi Akamon girişi

Honho kampüsü, Tokyo Üniversitesi' nin en büyük kampüsü. 8-10  tane girişi var. Yanda görünen, ikinci büyük girişi, adı Akamon, yani Aka(Kırmızı) Mon(Kapı). En büyük girişi olmamasına rağmen, sanırım en ünlü kapısı bu, çünkü bir sürü öğrenci gelip kapısında fotoğraf çekiyor. Bizim öğrenci iken Boğaziçi kampüsünü ziyaret etmemiz gibi. Ben kampüsün diğer tarafından girdiğim için bu kapıyı hemen hemen hiç görmüyeceğim. Görmüşken çekeyim dedim.

7 Aralık 2010 Salı

Şinjiku Eki ve Alış veriş merkezi






Bu renkli bina tren istasyonu. Evet öyle. Japonya' da tren istasyonları şehrin tam göbeğinde, şehrin yerleşimi bunlara göre şekilleniyor. Aslında çoğu istasyon, alış veriş merkezi (yani Japonca' da depato, tam tamına İngilizce' den cevirme, deparment store) aynı zamanda. Özellikle Shinjiku istasyonu inanılmaz entegre olmuş, alışveriş merkezi ile. Ne ararsanız var, ama gördüğüm kadarı ile fiyatlar ucuk. Japonya' da gelir yüksek ama, Tokyo' da gelir daha da yüksek sanırım. Doğal olarak fiyatlarda yüksek. Arz talep meselesi. 

6 Aralık 2010 Pazartesi

Dün gece iyi sarsıldık

Geleli beri ilk defa gece yatağımdan uyandıracak kadar sarsıldım. Soldaki resimde merkez üssü yıldız ile gösterilmiş, Chiba tarafları oluyor. Bilgiye sabah uyanınca baktım, JMA Japonya Metoroloji Ajansı, depremin akabinden hemen koyuyor bilgiyi sitesine. Baya yakın sayılırız, 100-150 km arası sanırım.
Gece uykumdan uyandım, açık ve seçik P ve S dalgalarını hissettim, baktım etrafıma, eşim ve oğlum uyuyor, uyandırıyım mı diye düşündüm, biraz bekledim, sallantı büyümeyince uyandırmadım, çünkü uyandırsam panik olabilirdiler. Neyse alışığız, umarım buradaki süre zarfında beklenen Kanto depremi olmaz...

4 Aralık 2010 Cumartesi

Ucuz bilet satış dükkanları...

Tokyo' da daha yaygın. İnsanlar daha önce ayırdıkları ama gidemeyeceklerinden dolayı ellerinde kalmış biletleri gelip bu dükkanlara satıyorlar. Hertürlü bilet, hızlıtrenden, aylık abonmanlara, konserlerden, indirimli telefon kartlarına kadar. Bir sürü kelepirji Japon ziyaret ediyor burayı, gideceği yere daha ucuz bilet bulabilmek için. Daha içeri girip denemedim. Zaten içerisi korkutuyors insanı. Birsürü kanji, duvarlar ilan ve yazılarla dolu. Kayboluyorsunuz.
Bilmiyorum, internetten almak daha mantıklı sanırım.

2 Aralık 2010 Perşembe

Yuvarlak bir binacık...





















Sormayın, bilemiyorum. Yuvarlacık güzel bir bina, Shinjikuda, görüntüsü süperdi. Paylaşayım dedimdi...

1 Aralık 2010 Çarşamba

45. Kattan Tokyo















Shinjiku' da Tokyo belediye binasının 45. katındayız. Genelde ücretli olur böyle yerler ama bedava seyrediyorsunuz Tokyo' yu. Fuji dağı bile gözüküyor buradan. Ne muhteşem bir görüntü. 45. kata sanırım 1 dakikadan az bir sürede, süper hızlı bir asansörle çıkıyoruz. Binanın hemen yanında merkez parkı. Bu mevsim ağaçlar renklerini değiştiriyor, Tokyo'da. Kafe lattemizi yudumluyoruz, etrafımıza bakarken.